Vind het antwoord op uw taalvraag

Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.

Vraag van de week

Wat is correct: nee of neen?​​​ ​​​​​​

Beide woorden zijn correct, maar nee is zowel in gesproken als geschreven taal het gewoonst. Neen komt vooral in België nog voor, in het bijzonder als het woord sterke klemtoon heeft. Bijvoorbeeld: - Doe je mee? - Nee / neen, ik heb helemaal geen zin! In Nederland heeft neen een ouderwetse, formele bijklank. 

Nee en neen zijn tussenwerpsels. Wilt u meer weten over de tussenwerpsels in het Nederlands? Neem dan een kijkje in het volledig vernieuwde hoofdstuk over de tussenwerpsels(opent in nieuw venster) in de Algemene Nederlandse Spraakkunst.

Woord van de week

aurapunten

Op sociale media beoordelen jongeren zichzelf en anderen tegenwoordig met aurapunten. Een slimme opmerking, een stijlvolle foto of een coole actie kan aurapunten opleveren, terwijl onhandig of ongepast gedrag punten kan kosten. Er zijn geen vaste regels voor het verdienen of verliezen van aurapunten. Jongeren delen video’s van coole of gênante momenten en geven willekeurig punten. Aura is via het Latijn ontleend aan het Grieks, waar het ‘luchtstroom, geur’ betekende. In het Nederlands gebruiken we aura onder meer in de betekenis ‘uitstraling’.

Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.

Zomercryptogram 2024

We zochten het twaalfletterwoord zomeravonden. 549 deelnemers hebben die correcte oplossing ingezonden. Zes van hen ontvangen een boekenbon van 30 euro: Katrien Vandenbussche, August Steurs, Tinne Degroof, An Vermeulen, Bart Boets en Aster De Meersman. Gefeliciteerd!

Hieronder staat de oplossing.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.

Taal en gender

Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:

Meer dan 50 spellingtests

Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.

Heerlijk Helder

Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?

Heerlijk Helder-website

Boek- en webwijzer

Spellingbrochure

Download gratis onze spellingbrochure.

  • systematisch overzicht van de spellingregels
  • volgens het Groene Boekje 2015
  • met actuele voorbeelden

VRT Taal offline

De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.